Hvad er tilknytning og hvorfor er det vigtigt for forældre at kende til?

 
 

Tilknytning er fundamentet vi bygger vores liv på

Tilknytning beskriver relationen mellem barnet og dets mor eller far (forælderen er barnets tilknytningsperson). Denne relation har meget stor betydning for hele barnets liv og for dets måde at knytte sig til mennesker senere hen. Tilknytning handler derfor ikke blot om babyer og nye forældre, men om vores relationer og livsglæde gennem hele livet.

En tryg tilknytning er den trygge base hvor barnet er i sikkerhed - en base af tryghed og kærlighed fungerer som et skjold mod den ydre verden - mod alt det usikre som verden også er. Vi kan ikke hvert øjeblik beskytte vores børn mod verden “udenfor” - men den trygge tilknytning er i sig selv en beskyttelse, som giver barnet sin robusthed. Barnet lærer at regulere sit eget nervesystem gennem sin mors nervesystem, så det kan rumme sine impulser, sansninger og følelser.

Hvad er regulering?
Det lille barn kan ikke regulere sig selv endnu, men kalder (græder) på sin mor for at opnå denne regulering. Er barnet for eksempel utrygt i at ligge alene, vil det føle en uro indeni som det ikke selv kan regulere endnu. Barnet vil kalde på sin mor og når mor tager det op i sin favn, vil det gennem hendes ro og tryghed, selv opnå ro. Dette er regulering. Når det lille barn får denne regulering hos sin mor, vil efterhånden lære at regulere sig selv - selv at kunne finde ro.
Får barnet ikke ro og tryghed hos sin mor, vil det ikke lære at regulere sig selv.
Det vil føle en indre uro og utryghed, og vil have svært ved at rumme stærke sansninger og følelser.
Det er der mange voksne der stadig kender i sig selv.

Hvordan gør man?
Som forældre kan vi skabe denne trygge base når vi er til stede i relationen og er nysgerrige på barnet. De fleste er gode til at møde små babyer med nysgerrighed, at være undersøgende og legenende for at få deres opmærksomhed og smil. Og vi ser det straks når barnet ikke er klar til kontakt.

Den samme åbne nysgerrighed kan vi altid bruge i relationen til vores børn. Inviter til relation og vær opmærksom på dine og dit barns signaler.

  • Inviter til fællesskab: “Jeg vil dig. Vil du mig?” og respekter og anerkend barnets svar (om det så er ord eller kropssprog).

  • Mange børn kan godt lide bare at sidde og putte hos hor eller far om morgenen når de lige er vågnet. Det er et rum hvor vi kan være os selv sammen og møde hinanden uden ord.

  • Når barnet vil noget andet end du, så vær nysgerrig. Ligesom det lille barn der vender hovedet væk når det har brug for fred, så siger det større barn og noget med sin adfærd. Mærk ind i hvad det siger i stedet for at dømme adfærden og derved barnet.

Vi kan bruge denne viden til at blive bevidste om relationen til vores børn - og den tilknytning vi selv havde i vores egen barndom. Var den tryg? Og hvis ikke, formår vi så at give tryghed og ro til vores børn eller gentager vi de mønstre vi selv er vokset op i?

Tryg tilknytning er den trygge base der opstår i relationen til vores børn når vi formår at møde dem. Det er fundamentet vi lægger for deres liv.