Sådan kan du ændre verden uden at kæmpe mod det der er

 

Der er mange ting i vores samfund - i vores verden - jeg ville ønske var anderledes.

Men noget af det jeg virkelig har lært af det nye børnesyn og som familieterapeut, er at vi ikke kan ændre noget på et dybere og vedvarende plan ved at gå i kamp mod det og at vi for at hele og ændre noget som helst, må møde os selv, hinanden og verden præcis som vi og den er netop nu.
Alle andre muligheder vil møde modstand i og omkring os OG gøre os til en del af det problem vi prøver på at ændre.

Men hvordan kan vi ændre noget uden at gå i kamp mod det vi ikke bryder os om?

Det tror jeg på at vi kan gøre ved at finde frem til, ikke blot hvad vi ikke bryder os om, men hvad det faktisk er vi ønsker.

Hvilket liv ønsker vi at leve?

Hvad ønsker vi at give videre til vores børn?

Hvordan ønsker vi at være sammen andre mennesker og naturen vi er en del af?

Hvilket samfund og hvilken verden ønsker vi i dag og i fremtiden?

Når først vi ved det - når vi ved det helt indefra - kan vi begynde at kæmpe FOR det liv og den verden.
Ikke ved at kæmpe MOD det der er, men ved at kæmpe for - og bygge - den verden vi ønsker at leve i.

Fordi vi selvfølgelig er prægede - på godt og ondt - af det samfund vi lever i (og de familier vi er vokset op i), er det oftest en lang rejse at finde tilbage til virkelig at mærke efter i os selv hvad der er det rigtige for os og vores familie. Det kræver ofte psykoterapi og tid at skrælle nogle af vores mange lag til side, for virkelig at mærke det hjerte der banker under.
Det er en rejse hjem til os selv og en mulighed for virkelig at mærke os selv, vores børn og partner med et helt andet nærvær end mange af os er vant til.

Og hvordan kan vi møde os selv, hinanden og verden hvor vi og den er?

Dét virkelig at mærke ind i hvad vi ønsker, kræver at vi kender os selv helt indefra og det er netop det vi kan genlære når vi møder os selv hvor vi er.

Hvis vi møder os selv, andre mennesker og verden med: "Sådan skal du ikke være! Du skal være på denne måde i stedet!" møder vi ikke den, dem og os selv hvor vi er.
Vi "møder" dem hvor vi vil have dem hen og det er slet ikke et egentligt møde.

Når et barn græder og vi "møder" det med den indstilling at det skal holde op med at græde, møder vi det slet ikke, men prøver at ændre eller fikse det. Når vi er sammen med barnet i sin gråd og ked af det hed, og giver det plads, ændrer barnets følelser helt af sig selv.

På samme måde er vi mennesker, og den verden vi lever i, hele tiden i bevægelse når vi bliver accepteret og mødt som vi er.
Vi behøver ikke at løse noget, for det opløser sig af sig selv når det får plads.

Når vi ikke bliver mødt, bliver vi rigide og fastlåste - i følelser, i svære oplevelser (der sætter sig som traumer når de ikke mødes) og i en polariseret og fastlåst verden, hvor rigtig og forkert hersker.

Intet at af det kan ændres meget ved at vi forsøger at ændre det, men ved at møde og være med at det er sådan det er, ændrer det sig helt af sig selv.

Kun fra dette sted kan vi (og verden) være bevægelige og tage det næste skridt.

Fra et kontaktfuldt og accepterende sted i os selv, kan vi plante de frø vi ønsker at se gro i verden. Og jo flere af os der planter vores egne frø hver for sig og sammen, jo stærkere vil det vi kæmper for blive og jo mere vil vokse frem.

De dele af vores samfund og verden der er skabt gennem traumer og smerte - den verden der gør os syge og ikke ser mennesker som værdifulde i sig selv - behøver vi ikke at kæmpe mod, den vil visne væk af sig selv når vi heler vores egen smerte og skaber stærke sunde fundamenter for mennesker. Fundamenter der bygger på ligeværd, autenticitet, indrestyring, kærlighed og ægte kontakt.

Der er mange måder at ændre verden på og jeg tror på at det vigtigste skridt for dybe og blivende ændringer, er at hele de traumer der bor i os og vores samfund og som vi bliver ved med at give videre gennem generationerne fordi vi ikke er bevidste om dem.

Denne bevidsthed er ved at ændre sig og vi er en del af en tid der danner grundlaget for store forandringer i dybe lag af flere og flere mennesker.

Vi er ved at skabe et fundament der vil bygge sig sundere, dybere, stærkere og mere trygt gennem generationerne der følger os.

Jeg tror på at vi kan ændre verden ved at blive bevidste om vores egen og vores familiers smerte og derfra vælge bevidst hvad vi vil give videre til vores børn og hvordan vi ønsker at leve vores liv sammen med dem.


Om forfatteren
Kontakt
Følg på instagram
Engelsk blog

 
Anna