Internal Family Systems (IFS) og Det Nye Børnesyn

 

Det vi faciliterer gennem Det Nye Børnesyn er muligheden for en sund og tryg tilknytning. 

En tryg tilknytning er at kunne læne sig ud i sine trygge forældre (co-regulere), for efterhånden at mærke - og læne sig ind i - trygheden i sig selv (Selv-regulere). 

Dette er essensen af det nye børnesyn. 

Dette er essensen af en tryg tilknytning. 

Og sidstnævnte, er essensen af Internal Family Systems (IFS) terapi. 

Amerikansk skabte Internal Family Systems (IFS) er en relativt ny terapiform (der tog sin begyndelse i 1980’erne) og som i løbet af de sidste 10 år har eksploderet på verdensplan med mange tusinde på venteliste til den eftertragtede uddannelse og stor mangel på terapeuter især i USA og England hvor terapiformen er mest kendt. 

Som certificeret familieterapeut fra danske Blackbird Institute (tidligere Family-Lab grundlagt af Jesper Juul), er mit menneskesyn dybt forankret i Det Nye Børnesyn, tilknytning og relationens betydning. 

IFS terapien er ligeledes et livssyn, der bygger på en ikke-patologiserende måde at forstå mennesket på. IFS livssynet ved, ligesom Det Nye Børnesyn, at der altid er en mening med galskaben. Vores reaktioner, mønstre og følelser (som IFS terapien beskriver som dele af vores indre familiesystem) er der altid af en god grund og har altid til intention at hjælpe.

Derfor er min første uddannelse (som familieterapeut) og min anden uddannelse (som IFS terapeut) det perfekte makkerpar, da forståelsen af den ene underbygger og fordyber forståelsen af den anden. 

Den vigtigste forskel på min første uddannelse som familieterapeut og min anden uddannelse som IFS terapeut er HÅB. 

Gennem IFS terapiens udvikling siden 1980’erne er det nemlig blevet tydeligt at der er håb for alle, at vi alle uanset voldsomheden af de traumer vi har været udsat for, kan hele dem - ikke bare lære at leve med dem! - at vi i takt med at vi heler vores sår og traumer, kan give slip på fastlåste mønstre (også de mere ødelæggende som misbrug, selvskade og vold) og at vi alle UANSET traumer, har en indre kerne - det IFS terapien kalder Selvet) som ikke kan gå i stykker, som forbinder os til hinanden og som har de svar og den indre kærlighed der skal til for at hele. 

Vores Selv er den indre forældre vores dele (de indre børn der bærer mønstre og traumer) har brug at læne sig ind i (skabe en indre tilknytning til) og som netop er den indre Selv-regulering; den indre tryghed vi kan mærke i os selv når vi har kunnet skabe en tryg tilknytning til vores forældre. 

I tilknytningsteorien mente man ikke at det var muligt at ændre en utryg tilknytning senere hen, men IFS terapien ser anderledes på det: 

Den trygge ydre tilknytning skaber ikke en tryg tilknytning indeni. For den trygge tilknytning bor i os alle (vi har alle et Selv) og gennem den ydre tilknytning til vores forældre bibeholder vi trygheden og tilliden i vores indre system; vi forbliver åbne indeni.

Når vi ikke har haft en tryg barndom, har vores indre system lukket af for at passe på os og i stedet skabt rigide mønstre der som panser beskytter vores system og lukker af for at mærke den smerte der i traume-øjeblikket var umuligt at bære. 

Selv-energien er der stadig og gennem IFS terapiens måde at skabe indre kontakt, kan vores system begynde igen at vise tillid og give plads til denne indre tilknytning der retmæssigt tilhører os alle.

Det Nye Børnesyn, som egentlig er et menneskesyn, giver en forståelse af hvad børn har brug for og har især fokus på ligeværd (at behandle børn med lige så meget respekt som voksne) anerkendelse (til forskel fra ros, kritik og projekt-gørelse) personligt lederskab (forældreskab indefra i stedet for fra en rolle), autenticitet (at handle og reagere ægte i forhold til hvem vi er lige nu) og spændet mellem integritet, samarbejde (børn samarbejder altid!) og over-samarbejde (de steder vi samarbejder os væk fra os selv). 

Disse temaer er noget vi egentlig godt ved, gør og kan når vi mærker efter helt indefra (fra vores Selv), men som vi gennem vores egen opdragelse og de ofte traume-prægede samfundsstrukturer vi har i mange “moderne” lande, har over-samarbejdet og overlevet os væk fra, så det bliver svært at mærke hvad vores egentlige dybe sandheder og værdier er (altså vores indrestyring) og hvad vi har lært at tænke, gøre og føle gennem vores opdragelse og miljø (vores ydrestyring), som vi i IFS terapi ser som de roller og byrder vores indre dele har påtaget sig for at passe på os og for at overleve. 

IFS livssynet og Det Nye Børnesyn går altså hånd i hånd og kan give os en dybere forståelse af de dynamikker der sker i og mellem mennesker. 

Når vi arbejder med os selv, for eksempel gennem IFS terapi, begynder vi at få en helt kropslig forståelse ind i os selv, i vores relationer og vores børn. 

Vi begynder at kunne være sammen med os selv og vores børn på en helt anden nærværende måde i stedet for at være kapret af vores mønstre, og kan efterhånden vælge hvad vil vil give videre til vores børn og hvad vi vil give slip på af mønstre og overlevelsesstrategier der engang var så vigtige og som stadig præge vores liv. 

Læs mere om IFS terapi

Om forfatteren

Kontakt

Alle blogindlæg

Engelsk blog


 
Anna