Tryg tilknytning, barselsregler og ligestiling

 
Tilknytning skal være en del af debatten om barsel og ligestilling i danmark. Af familieterapeut Anna Vincentz.png

MOR Revolutionen Podcast har vi lige sendt det nye afsnit om tilknytning ud. Det sker samtidig med at barselsdebatten raser. I ligestillingens navn skærer vi alle over en kam og tvinger alle danmarks familier ind i mere og mere snævre rammer. Der har allerede været meget fokus på hvordan det rammer de mødre der ikke lige passer ind i den snævre kasse, hvilket er rigtig betydningsfuldt. Men vi skal først og fremmest have fokus på hovedpersonen; barnet

Den lille baby knytter sig til sin mor allerede inden det er født. Og når det lille spædbarn kommer ud i verden, kender det allerede sin mors dufte, lyder og bevægelser. Det læner sig lige fra livets start ind i sin mors nervesystem for at finde ro

Børn er kompetente og sociale lige fra de kommer til verden. De søger efter mælk og tryghed, kigger allerhelst på mors ansigt, vender hovedet væk når noget er for meget, græder når de har brug for tryghed, mælk, søvn eller føler ubehag. 

Det lille barn begynder at pludre til sin mor og mor svarer tilbage med lyde og ansigtsudtryk. De to spejler hinanden og forbindelserne i barnets hjerne udvikler sig i rivende hast gennem interaktionerne og den nære trygge kontakt til mor. (Lige så udvikler mor sig i relation til barnet).

Den trygge tilknytning skaber grundlaget for barnets sunde robusthed, sundhed og livsglæde. Den trygge tilknytning begynder i de fleste tilfælde med tilknytningen til mor, men dette gør ikke tilknytningen til far mindre vigtig.

Når der i debatten om ligestilling tales om mors kæmpe betydning for det lille barns trygge tilknytning, bliver det ofte mødt som om det siger noget som helst (negativt) om fars betydning

Det gør det ikke. Det siger noget om mors betydning

Men det skal åbenbart skæres ud i pap at far er vigtig for det lille barn; at det lille barn knytter sig til sin far ligesom det knytter sig til sin mor

Det er en selvfølgelighed når vi ser på udvikling og relationers betydning for denne. Men det er ikke en selvfølgelighed når vi ser gennem vores samfundsstrukturs snævre briller. 

Vi har netop skabt en kultur hvor far ikke har været så meget til stede i barnets liv. Det er vi heldigvis ved at lave om på, for det skaber sår når tilknytningen til far ikke er tryg og stærk. 

Men der sker desværre dét i ligestillingens navn og i “fars rets” navn at vi i stedet for at skabe bedre betingelser for familien, begynder negligere mors betydning for det lille barn og skabe dårligere vilkår, som hverken hjælper på ligestillingen eller støtter det lille barns udvikling og sundhed. 

Alle familier er forskellige og den ensretning der forsøges at skabe for statens side, er dybt problematisk, da den kun passer til en meget lille procentdel af befolkningen og desuden ikke er kongruent med den viden vi har om tilknytning, udvikling og sundhed. 

Det er både dyrt økonomisk, sundhedsmæssigt og psykisk for hele familien og det skaber et rigtigt dårligt grundlag for de danske børn, som vi kommer til at betale for på den lange bane både i forhold til livsglæde, sundhed og økonomi. 

Lad os gøre noget andet.

Læs alle blogindlæg
Gordon Neufeld om tilknytning
Annemarie Clement om tilknytning
Om mig
Skriv til mig