(En del af) Mor er vred! Vrede gennem IFS linsen

 
IFS og vrede i forældreskabet med familieterapeut og ifsterapeut anna vincentz mpf 2.png
 

Vrede er først og fremmest en grænse. Vi mærker den ofte først når den er blevet overtrådt. 
For nogle kommer den snigende som en lille hviskende irritation eller kæberne der spænder op, for andre kommer den bragende og slå ned som en grib. Ofte fordi vi ikke fik mærket efter og sagt fra

Vi er ikke vores vrede, men vreden er en del af os - eller en del af os er vred/har vrede - og denne del har det med at tage over for at beskytte os.

Når vi i stedet begynder at lytte til og gå i kontakt med vores vrede del, kan den blive en sund hjælper og grænsesætter, i stedet for at blive styrrende for vores adfærd og følelser.

De fleste af os har lært (på hver vores måde) ikke at have vores grænser og det er et vigtigt arbejde for os alle sammen at blive nysgerrige på og arbejde med, for at vi kan finde balance i os selv.

Internal Family Systems (IFS) terapi er en unik måde at arbejde med (blandt andet) vores vrede på, da vi i IFS terapi ikke blot taler om vores vrede, men faktisk går i kontakt med- og taler med den vrede del.

IFS terapi bygger på en forståelse af mennesket som mangfoldigt, forstået på den måde at vi har mange dele i vores indre system (eller indre familie) og altså ikke kun et jeg.
Vores dele holder på mange af vores sår og traumer og hjælper os til at fungere i livet.

For eksempel

“En del af mig bliver rigtig vred når mit barn bander og en anden del ved godt at børn prøver ord og reaktioner af”

“En del af mig vil gerne spise sund så jeg kan tabe mig og have det bedre med mig selv, og en anden del af mig har bare sådan lyst til at spise en hel plade chokolade (så jeg ikke skal mærke den smerte der kommer frem når jeg ikke er bedøvet af sukker)”

“En del af mig vil så gerne have at min partner er mere kærlig overfor mig og en anden del lukker helt ned hvis han prøver”

Vi har mange dele der kommer på spil i forskellige situationer og interaktioner, og selv om de kan virke uhensigtsmæssige og nogle gange helt uforståelige, er der altid en god grund til dem.

Og når vi går i kontakt og begynder at tale med vores dele, begynder de at fortælle os historier (gennem ord, tanker, sansninger, følelser osv.) som vi for længst havde glemt eller troede var irrelevante. De er en del af vores ubevidste viden og hukommelse.

En del af mor er vred

For mange mødre føles den enormt skamfuldt at tale om den vrede forældreskabet sætter i gang. For hvordan kan det lille barn som de elsker mest i verden, sætte gang i så store destruktive kræfter?

Mange af os har netop lært at vrede er noget negativt der skal gå væk. Men vrede er en god og sund følelse, som det er vigtig at genskabe en balanceret kontakt til.
Når vores vrede bliver uhensigtsmæssig og derfor går ud over vores børn, er der netop tale om nedlukket eller eksplosiv vrede, som ikke er autentisk, balanceret og afstemt med situationen.

Vores børn har, med deres umiddelbarhed, en fantastisk måde at prikke hul på vores smerterområder. Det er super godt og det en en chance for udvikling, for at hele gamle traumer og for at lære os selv bedre at kende.
OG det kræver at vi tør se indad. Det kræver mod.
Omvendt når vi blot reagerer igen og igen uden at tage ansvar, giver vi den smerte der engang lukkede os ned, videre til vores børn (på samme måde som vores forældre gav den videre til os og deres forældre til dem).

Så når vreden kommer, gælder det om at blive nysgerrig.

Start, når du kan, med at lægge mærke til vreden: Hvordan mærker jeg den?
Og fortæl den; “Jeg lægger mærke til dig.”

Det er første skridt i at differentiere os fra vreden/delen og være sammen med den i stedet for at lade den overtage.

Begynd så at blive nysgerrig på vreden og lyt til den. På den måde kan du begynde at skabe en relation til din vrede del, så den ikke behøver gå i relation med dine børn.



Læs om IFS terapi
Skriv til mig
Læs om mig
Tilbage til forsiden
Blog